Efectele benefice ale sării

Sarea este absolut indispensabilă vieții, consumul optim al acestui mineral asigură echilibrul optim necesar funcționării oricărui organism viu. Atunci însă când consumul de sare este insuficient, sănătatea organismelor şi chiar viaţa lor, este în pericol. La mamifere, de exemplu, insuficienţa consumului de sare poate duce la deteriorarea dramatică a funcțiilor fiziologice vitale, dereglarea comportamentului, pierderea din greutate, scăderea fertilității și reducerea lactației, iar în cazuri extreme, chiar la deces.

Oamenii, în viaţa lor de zi cu zi, folosesc sarea ca aditiv la propria alimentaţie, supliment la hrana animalelor domestice, ca un excelent conservant al diverselor substanţe organice (carne, slănină, brânzeturi, legume, fructe, piei, fân, etc.), ca un dezinfectant al rănilor sau ca remediu împotriva unor afecţiuni (boli reumatice, insuficienţe respiratorii, dereglări stomacale, unele boli dermatologice, ginecologice şi altele).

Deoarece sarea este un bun conducător de electricitate, ajungând în organism, rolul lui cel mai important este de a asigura circulaţia impulsurilor electrice între neuroni, deci este un neuro-transmiţător natural. Pentru funcţionarea normală a creierului organismul uman are nevoie de minim 3,8 grame de sare gemă zilnic.

Sarea este unul dintre acele produse – miracol, care se găsesc de sute de ani în orice gospodărie. Sunt ieftine, la îndemâna tuturor și pot fi folosite pentru a îndeplinii mai multe roluri. Sigur, de când s-au inventat substanțele moderne petro – chimicale, mai parfumate, mai specializate am uitat de beneficiile multiple ale străvechii noastre cloruri de sodiu.

Acum, când criza ne-a forțat să ne amintim și să învățăm din nou să savurăm bucuriile simple și gratuite ale vieții, e și momentul oportun să revenim și la metodele vechi, ieftine și mai ecologice de întreținere personală sau a gospodărieri.