Componența sării

În sare avem un strat alb, aceasta fiind sarea pură, halitul. Aceasta de regulă e urmat de un strat gri deschis, culoare metalică, care este magneziu. Sub aceasta putem întâlni un strat gri închis, structura cristalină, care este un amestec de microelemente și în ultimul rând un strat de nămol preistoric.

Straturile de sare
Straturile de sare

Halitul (sarea gemă) este o clorură naturală de sodiu (natriu) cristalizată în sistem cubic. Are o structură cristalină, lucioasă, transparentă, sticloasă.  Fără prezența substanțelor minerale, clor (60,78%) și sodiu  (39,22%), procesele metabolice nu ar fi posibile, viața însăși nu ar exista.  Este foarte interesant ca din doi reactanți foarte toxici asupra organismelor vii, rezultă două produse  indispensabile  vieții.
HCl (acid clorhidric) + NaOH ( soda caustică) = NaCl (sare) + H2O (apă).

Halitul
Halitul

Magneziul este indispensabil organismului, fiind folosit în metabolismul vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului și potasiului. Magneziul este esențial pentru buna funcționare a mușchilor și a nervilor. Are un rol important în conversia energetică a glucozei din sânge și în coagularea sângelui. Corpul uman conține aproximativ 25 g de magneziu, dintre care jumătate se găsește în oase, un sfert în mușchi, iar restul se repartizează între inimă, ficat, rinichi.
Care sunt beneficiile magneziului?
Magneziul mai este cunoscut și ca mineralul “anti-stres” pentru că are acțiune antidepresivă. Menține sistemul cardio-vascular sănătos și previne atacurile de inima. Magneziul asigură sănătatea dinților și împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali și biliari. Acest mineral în combinație cu calciul, acționează ca un tranchilizant natural.

Magneziu
Magneziu

Microelementele conținute într-o proporție optimă, sunt indispensabile pentru apariția și dezvoltarea vieții pe pământ. Microelemente cum ar fi : beriliu, bor, calciu, carbon, clor, cobalt, crom, cupru, fier, fluor, fosfor, litiu, magneziu, mangan, scandiu, sodiu, siliciu, sulf, titaniu, vanadiu, zinc, sunt vitale oamenilor și animalelor și totodată conferă efecte tămăduitoare miraculoase.

Microelemente
Microelemente

Nămolul preistoric – nămolul sapropelic este negru, dar în contact cu aerul devine cenușiu, unsuros, sărat și are un miros foarte puternic de hidrogen sulfurat. Conține săruri anorganice,  substanțe organice și apă. Substanțele organice (de natură animală și vegetală) și substanțele anorganice pe care le conține nămolul sunt: sulfat de sodiu, de calciu, de  fier sau de magneziu; clorură de sodiu; hiposulfit de sodiu; hidrogen sulfurat; hidrocarbosulfit; carbonat de sodiu sau de calciu; sulf liber; acetat de sodiu; nitrat de amoniu; acid formic, glutamic butiric, propilic, clorofil-rezorcin, pirocatechin și erin.

Nămol preistoric
Nămol preistoric